Най-лесният microcontroller да се запознаят с

Аз съм начинаещ твърде ... аз мисля, AVR и повече PIC-лесно, отколкото 8051.
и AVR / PIC програмиране по-прости

Всички те са лесни, след като получи Дръж го AKA DATASHEET.i започва с 8051 и въпреки че развитието съвет да започне с е малко скъпо, че е полезно.

PIC архитектура е доста стабилна и тези, с ICSP (в съединение програмиране) няма да ви струва програмист too.Download MPlab Идеи от microchip.com и започнете с асемблер кодиране (Асемблер идва със свободен IDE). Ако все пак Проектът получи работа, бихте могли да се движат върху основния или С за този въпрос, като до тогава ще знае работата наоколо за всичко, което идва твоя начин, неща като памет, оптимизация, стека използване, банкови ключове, прекъсвам вектори и
т.н.

Аз startedof wth atmega16 AVR Мисля, че му qiutre simple.just свалите avrstudio4, winavr от СССПЗ и Ур 2 go.u готова да я изгори wth редица схеми за net.there с много уроци, за да U started.njoy ..

Най-лесният MCU да започне, е 8051, след което можете да научите AVR твърде лесно ...

Мисля, че можете да използвате лесно 8051 Семеен ...

с уважение

ОК.
Това е задача, използвайки microcontroller изградят устройство, което отнема 0-5V от Потенциометър и се превръща в 4 светодиоди започне от 1.25V - един светодиод, 2.5V - две светодиоди, 3.75V - 3 светодиоди, 5V - 4 светодиоди.
Може ли някой предполагат microcontroller и даде някои напътствия за програмата.
Чао!

За да контролирате 4 светодиоди трябва 4 резултати и да се четат Потенциометър 1 A / D вход ..
PICAXE-18X ще е добър кандидат за тази работа ..тя има няколко закрепване, които могат да бъдат определени като резултати и вътрешни 10-битови ADC ..
Свържете Потенциометър за ADC0 и светодиоди от 0V чрез резистори до Out1, Out2 Out3 и Out4 ..
ОСНОВНИЯ код може да изглежда така:
Код:

електрическа верига:readadc 0, W1 прочети стойност ADC0 в W1 - 10-битов ..

ако W1> 255 и W1 <512 тогава led1

ако W1> 512 и W1 <768 тогава led2

ако W1> 768 и W1 <1023 тогава led3

ако W1> 1023 тогава led4

ниска 1

ниска 2

ниска 3

ниски 4

пауза 200 кратко забавяне

Гото цикъл цикъл обратно към началотоled1:висок 1

ниска 2

ниска 3