PIC16F887 + LM335 Temperature Sensor

V

Vor3n

Guest
Поздрави, аз се опитвам да се прочете стойността на моя датчик и го покажете на 3x 7-сегментни дисплеи. Пиша тази програма събрание за училищен проект, но се натъкнах на няколко проблеми, надявам се, можете да помогнете. Моята програма е отчетена стойност от сензора, добре, но аз съм като трудности при конвертиране чете стойност в Келвин или Целзий четене (стойността, аз съм се на дисплея е 153), тъй като процесорът не изглежда да подкрепят с плаваща запетая. Знам, че формулата, че трябва да използвате (READVALUE/255) * 500 = Келвин (и това е в миливолта), но тъй като не могат да разчитат над 255 години, и не можете да използвате с плаваща точка изчисление, аз съм в застой. Може ли някой да ми помогне с това? Също така, аз четох някъде в ръководството, че имам нужда да използват включените TL431 референтно напрежение, за да получите точна четене, но отново имам никаква представа какво да прави с нея. Ако някой може да ми просветли или да ми започна Ще бъда много Благодарен. Съм привързан сегашното ми ASM файл

Здравейте, има само използва много по-прости LM35 устройство, но че това може да ви помогне. Вашият LM335 изходи, 10mV за всеки един келвин градуса, така че това, което четете в вашата ADC е вече Келвин стойност, на практика. Ако приемем, че се изпълняват чип 5V, тогава всеки един на 1024 ADC стъпки се равнява на 4.883mv. Така че закръгляването, че да 5mv, за сега, а след това на всеки две стъпки на АЦП стойността се равнява на 1deg K, така че след четене на Lm335 просто се разделят с цялата стойност на ADC / 2. За да получите Centrigrate темп тогава Вярвам, че можете просто да добавите 273. Както можете да видите този прост начин дава грешка от appox 2,5%, като стъпка ADC е само 4.88mv вместо 5mv. Това могат да бъдат преодолени хардуер мъдър, с помощта на напрежение устройство позоваване - основно стандартен рутинен ADC използва VDD като си напрежение референтни, но чрез създаване на Adcon да използвате + Vref можете да храните собствена референтна напрежение в AN3. Докато могат да се използват специални устройства, като ви един списък, можете да за тестови цели, просто използвайте 10k многооборотни машинка за подстригване, свързан към +5 и 0V с плъзгача, за да AN3 - ще намерите напрежение Vref на около 2.56v, тогава ще се равняват до 2,5 MV на ADC стъпка (ще ви позволяват да работите по математика за тази извън). Така че този път трябва да се разделят на ADC резултат от 4, за да даде градуса K

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back