В процесора на 8051 е по-гъвкава и по-силен от този на PIC16 microcntroller.По мое мнение, PIC процесори е слаба, неговите инструкции са досаден.Единственото нещо, в полза на PIC16 е неговата периферия.Можете да закупите PIC микро с много мощни периферни устройства, които рядко се намерят в част от една и съща цена.Въпреки това, PIC18 процесора е по-мощен и е сравнима с тази на 8051.
PIC
на набор е типично за RISC microcontroller.C51 е CISC,
като по този начин тя има повече инструкции, които не винаги е добро нещо.сравнете набор от PIC указанията с MSP430 например.PIC16 серия може да отидете до 5MIPS от 20MHz часовник (официално)
В 8051 е популярен само на места, не можете да купите PIC.Това
е почти 30 година стар.PIC или AVR Run кръгове около древния 8051.
Има изобилие от снимки да избирате.8 битов чрез 32bit процесори.
В 8051 работи много по-бавен от най-модерните microcontrollers, има много малко вътрешна периферия например не A / D, I2C, SPI
др ..
В PIC18F серия, както беше споменато по-рано е отличен 8bit PIC.
Аз аплодирам 8051.Въпреки че
е доста стар mcu но стандартите, които да се учи.Ако искаме да се разшири към RISC, е лесно да се научите на ARM, като основната от 8051.Аз бях, работещи за 8051 в продължение на няколко години. Посещение ми tutorias, ако се интересувате.
Здрасти,
Повечето от lowend снимки като името му suggets са нищо, но просто Периферна интерфейс контролери.Основните 8051 семейство има добре дефинирани архитектура на процесора, поддържа до 64k на програма памет, разполага с външна целувка, която позволява разширяване на външните I / O памет до 64k и добре дефинирани набор от инструкции интуитивно CPU намери по-големи компютърни системи .
Физическата ПИН аута на PIC, особено Vcc и земята, не са broughtout както при конвенционалните ICS.
В този набор е малко странно, например стандартните конвенции на източника и Дестинации участват две регистри, са отменени в PIC, вижте например MOV инструкция.А PIC програматор ще са склонни да непознаване а = в декларация в получаване на стойността на "А", вместо на конвенционалните значение.Изглежда, че архитектурата на PIC се прави от някои роботизирани ръце, а не хора.
Това са някои от впечатления имам, когато за първи път започна обучение за PIC.Но тези малки контролери с няколко pinouts са "снимка" на дизайнерите, когато става въпрос за самостоятелен контрол бързо приложения.Вие сте само на няколко инструкции, за да помня, богати на периферни устройства, могат лесно да се програмира incircuit, богати на софтуерни инструменти и приложения подкрепа, много малка мощност изискване, и съдържащи nonvolatile памет, дори и в малък пакет.
С уважение,
Laktronics
8051 MCUs не са obsoleted и мисля, че те ще продължават по-дълго, отколкото повечето снимки.Това е така, защото 8051 е мулти-vendored.Също така, 8051 CPU е претърпял няколко подобрения от няколко производители.По отношение на скоростта, ATMEL, SILabs, Winbond и NXP са много бързи части с peroformance до 100 МВЦ!Можете ли да ми име друг 8-битов MCU със скорост?
Аз аплодирам 8051.
Въпреки че е доста стар mcu но стандартите, които да се учи.
Ако искаме да се разшири към RISC, е лесно да се научите на ARM, като основната от 8051.
Аз бях, работещи за 8051 в продължение на няколко години. Посещение ми tutorias, ако се интересувате.
За започне с microcontrollers те са доста добри.
Защото много подкрепа като данните му, Пример проекта Източник код са на разположение.Което ми помогне най-много.
Снимка са лесни за програмиране & много компилатор за тях на разположение като PICBASIC, PICC,
& MPLAB също е добро.
Аз работя с PIC.За започне с microcontrollers те са доста добри.
Защото много подкрепа като данните му, Пример проекта Източник код са на разположение.
Което ми помогне най-много.Снимка са лесни за програмиране & много компилатор за тях на разположение като PICBASIC, PICC,
Така че мисля, че работи с USB е добро practice.Though Не развитие чрез usb.Because Аз съм слаб в PC софтуер за развитие и не знам как мога USB интерфейс с помощта на C или Visual Basic или Perl.
Имам вече направи някои хоби проект използвайки USB.Някои може да се интерфейс USB с mcu лесно с помощта на FT2232 IC или друга.
PIC 18f2550 е страхотно.Те имат построен през USB драйвер прости 2 пинов USB I / О.Дори не е необходимо програматор за PIC на тези категории с preprogrammed bootloader.
Микрочип има много такива PIC.
В много от проекта, който се нуждаят от повече RAM (казвам Подвижни дисплея). После 18F е твоето момче.<<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><< >><<>><<>>
Ето някои критерии, които може да се вземе под внимание при избора на microcontroller
(семейни) са:
1.наличност
2.цена
2.лекота на използване (по проекта смятат само контролери с флаш памет
, които могат да се (пре) програмиран в съединение)
3.качеството и цената на развитие инструменти
подкрепа от приятели, съседи, клубове, новини, мейлинг листи
Наличието на заявлението отбелязва, референтни дизайни, hobbyist уеб
Страници
4.черти на чип (IO пина, UART, A / D, D / A, броячи, скорост, код
размер, размер на данни
и т.н.)
5.лекота на мигриране към малък (евтино) или по-големи (по-способни)
чипове
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.