nyqist честота?

C

comsians

Guest
Ако знаете, че всеки орган има сигнал FS = 4Khz wht ще бъде nyqist честота PLZ ми кажеш формулата също

8kHz
Цитат:

С цел да се възстановят всички компоненти на Фурие периодично waveform, че е необходимо да се вземе проба най-малко два пъти по-бързо от най-високите waveform честота.
Така че, ако е за вземане на проби процент, Nyquist честота, също така наречен Nyquist граница, е най-високата честота, която може да се кодира в даден курс, вземане на проби, за да бъдат в състояние напълно да реконструира на сигнала, т.е.

IanP му 8kHz, но не повече от два пъти проби freq.т.е.> 8kHz

Аз не съм в състояние да aruge на Nyquist qurterion които се посочва, че ..дрън дрън дрън 2 х Fmax.
Можете да го закупите, или не, той е до теб ..но съм отворена за обсъждане на всякакви други възможности ..

С уважение,
IanP

Здрасти,

В този контекст бих искал 2 не се спори, но изразяват мнението си, с прост пример ..вече съм в течение.

cedance написа:на Nyquist правило гласи, че честотата на вземането на проби трябва да бъде повече от два пъти на най-високата честота на сигнала.Помислете хня вълни с честота нека каже F.
Неговият срок е T = 1 / F

Ако пробата с честота 2е тогава времето си стъпка е T / 2.

Не се предположи, че някои проби точка е точно в нула на нашите хня вълна.

Следващият пункт за вземане на проби, ще бъде след време, T / 2, което отново е нула на хня вълна, ...
така след това предположение ще имаме нула сигнала след вземане на проби.
(Ако ние смяна на вземането на проби, мрежата ще получат постоянни DC ниво, вместо този нула извадката сигнала).
Този ефект е добре познат aliasing на DC ниво над Nyquist честота.

FS: вземане на проби frequncy?Ако тя е, Nyqist frequecy трябва да се FS / 2 = 2khz.

IanP написа:

Аз не съм в състояние да aruge на Nyquist qurterion които се посочва, че ..
дрън дрън дрън 2 х Fmax.

Можете да го закупите, или не, той е до теб ..
но съм отворена за обсъждане на всякакви други възможности ..С уважение,

IanP

Съгласен съм claint
на идеята, FS е проба честотата, така Nyquist честота е 2kHz.

FS тук е действително сигнал честота, така че nyquist честота е два пъти на FS
т.е. 8 KHz.Сега, за да се вземе проба на сигнала по такъв начин, че няма информация се губи честотата на вземането на проби трябва да бъде по-голям от Nyquist честота.

Така,
Имаме
Сигнал frequecny като 4KHz.
Nyquist Честотен като 8 KHz
сигнал за вземане на проби и честота, както> 8KHz.Ако речем, че FS е действително честотата за вземане на проби, които в никакъв случай няма гаранция, че Nyquist честота ще бъде 2KHz
т.е. половината от проби честота.Правилото е просто, че честотата на вземането на проби трябва да бъде малко по-висока от тази на Nyquist честотата и изключване Разбира се, че не биха искали да правят това твърде висок, за да губя връзка.

Добавянето на всички по-горе имам идея добавя тук

Когато аналогов сигнал се concedered тя ще има много честоти.Максималната честота на съдържанието на този сигнал се приема като FM (fmax)
Сега честотата на вземането на проби, както се нарича FS (извадка freq)

Когато един аналогов сигнал се вземат проби и трябва да се вземе проба в размер на два пъти или по-висока от максималната честота на съдържанието в тази конкретна аналогов сигнал

Например
В нашата реч сигнал сигнала лента е ограничена до 3.4KHz.Изглежда не човешки глас надвишава freq съдържание по-голямо от това.Така че ние се използва за вземане на проби честотата на 8KHz.

така Nyquist честота = 2 * Максималната честота съдържание в сигнала

но FS> = 2fm

Когато пробата по-малко от 2fm ефекта наречен strobing настъпваStrobing:Този ефект е, че можете да видите няколко пъти по-фен ротация или при ротация на колата колело.
В този Ур око е с честота от 16Hz.Така и визуализира неща в този курс.ако колата ти се върти в скоростта, просто по-малко от 32Hz, отколкото можете да видите, че колата колело е револвиращ назад.За да се избегне това и да имат една и съща най-голяма честотаПроблем при вземане на проби в Nyquist курс

Ако пробата в Nyquist ставка за
напр. в случай на задължително ще бъде проби само два пъти в цикъл.Това два пункта ще бъде само като нулева стойност, ако започнете проби в началния точки.Така че накрая извадката сигнала ще съдържа само нули

сръбвам написа:Проблем при вземане на проби в Nyquist курсАко пробата в Nyquist ставка за напр. в случай на задължително ще бъде проби само два пъти в цикъл.
Това два пункта ще бъде само като нулева стойност, ако започнете проби в началния точки.
Така че накрая извадката сигнала ще съдържа само нули

Практически пример: нашите уши са честоти, които се разшири от 20 до 20000Hz

(на практика, звуци с честота ръководител на 16000Hz са ниски percepited).

След това, стандартните CD проби е 44100Hz.Това е практически резултати: It's

в перфектна съгласие на Шанън-Nyquist Формула [f_sampling> = 2 * Signal_Banwidth].Защо не точно 40000Hz?Защото, когато сте във възстановяването,
няма да можете да

използвате Cardinal Interpolator (който е само математическо понятие!):
Трябва да се ограничи

Продължителността на реконструкцията импулс и Кардинал Interpolator е как

Изразът едно обобщаване на sinc (X), които са безкрайно продължителност!Това е интерпретация

Във време на домейн за факта анти-aliasing филтри не може да има точно

правоъгълна форма (на честотата на домейн).

ОК всички объркване тук беше така, че въпросът беше помолен, аз вярвам, че човек, който е поискал от оригиналния въпрос всъщност означава, че честотата на вълните, измерени е F = 4Khz не FS, FS е обичайно средство за вземане на проби честота, която е Какво искаме да разберем.като честотата на вземане на проби два пъти честотата на сигнала, който искате да се вземе проба, ще ви позволи да реконструира оригиналното сигнал, че не
е необходимо да има висока честота на вземането на проби от това, с изключение на сигурна охрана, в случай че високата честота да се вземат проби в действителност се оказва да бъде по-висока, отколкото мислех.Има много причини, защо вие ще искате да ви извадка-висока честота, отколкото nyquist честотата, но
аз не
съм ще отидат в тези сега.
всичко най-хубаво.

Ако погледнем в сигнала след smapling в честотата на домейн, вие ще откриете, ако вземането на проби процент по-малко от 2 пъти singal честотата, на singals ще припокриват.

Мисля anto обобщи го добре .... прости отговори същото едно ... ако високата компонент freq в сигнала се е тогава проби freq ще бъде> = 2 * е, но на практика винаги е повече, отколкото му 2е

повече от 2 честотата не е директно за анти aliasing, това
е за 1 опростяване на анти aliasing филтъра, 2 намаляване на шума adc етаж от разпространение на quantization шум над една по-широка честотна лента.(подобрява ефективността SNR) и
т.н. и
т.н. и
т.н.

всяка голяма честота 2 * Fmax (тук тя е всяка честота по-голяма от 8kHz), и то обикновено е да се поддържа GUID лента например 12khz

ние не може да се определи честотата nyqist на singal ако ние знаем само сигнала freq себе си, вместо да
пробата freq.или може да се каже, на честотата nyqist
е сигнал freq самата (FI), така ще можете да използвате sampls сигнал freq по-голяма от 2 * FI да получи reconstuctable
мостра.

HI,
Минималният размер, разрешен от вземането на проби за вземане на проби теорема, това е, FS = 2Fmax, се нарича Nyquist курс.За произволна стойност на FS, количеството FS / 2 се нарича Nyquist честота или кратна честота.

СТАЕН

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back