помогне с 3D FDTD

L

lorinsz

Guest
Здравейте всички,

Аз сега правя курс проект с 3D FDTD симулация да намерите eigenfrequencies на правоъгълен кухина.Той трябва да е лесна работа.Въпреки това,
без значение какъв вид на източниците и размера на клетките да използвам, крайните резултати не съответстват на аналитични решения на всички.Аз вече съм много объркана.Можете ли да ми помогнете малко?

кухина геометрия размер:

Х-ос (височина): 3 cm
Y-ос (ширина): 4 cm
Z-ос (дължина): 5 cm

клетъчния размер избера е delta_x (= delta_y = delta_z) = 2,5 mm
NX = 12,
NY = 16, NZ = 20;

Тази кухина е lossless и изпълнени с въздух.Аналитични резултати са нещо като:
F1 = 4.xxGHz, F2 = 5.xxGHz ......

Моите резултати са доста големи, че да 10.xxGHz, и по-големи и по-големи ...

Аз моята matlab прикрепен файл и ако можеш да ми помогнеш, аз наистина го оценявам.(тип "кухина", за да тичам)

Между другото, източникът да вълнува кухината избера е диференциала gaussian пулса текущата по Z-ос.Можете да видите това в моя код.Това наистина е друго нещо, което ме прави объркан.Аз donot знаете възбуждане воля или не засяга моята симулация резултати.Аз веднъж опитах случайно стойност на всеки възел вътре в кухина, и има различни eigenfrequencies.От coz, те не са правилни или.
Съжаляваме, но трябва да имате за вход, за да видите тази закрепване

lorinsz написа:

Здравейте всички,Аз сега правя курс проект с 3D FDTD симулация да намерите eigenfrequencies на правоъгълен кухина.
Той трябва да е лесна работа.
Въпреки това, без значение какъв вид на източниците и размера на клетките да използвам, крайните резултати не съответстват на аналитични решения на всички.
Аз вече съм много объркана.
Можете ли да ми помогнете малко?кухина геометрия размер:Х-ос (височина): 3 cm

Y-ос (ширина): 4 cm

Z-ос (дължина): 5 cmклетъчния размер избера е delta_x (= delta_y = delta_z) = 2,5 mm

NX = 12, NY = 16, NZ = 20;Тази кухина е lossless и изпълнени с въздух.
Аналитични резултати са нещо като:

F1 = 4.xxGHz, F2 = 5.xxGHz ......Моите резултати са доста големи, че да 10.xxGHz, и по-големи и по-големи ...Аз моята matlab прикрепен файл и ако можеш да ми помогнеш, аз наистина го оценявам.
(тип "кухина", за да тичам)Между другото, източникът да вълнува кухината избера е диференциала gaussian пулса текущата по Z-ос.
Можете да видите това в моя код.
Това наистина е друго нещо, което ме прави объркан.
Аз donot знаете възбуждане воля или не засяга моята симулация резултати.
Аз веднъж опитах случайно стойност на всеки възел вътре в кухина, и има различни eigenfrequencies.
От coz, те не са правилни или.

Здрасти

От първи поглед това, което аз чувствам, че не сте изпълнени всички домейн прекратяване условия (като ABCs) в кода си.
Това определено ще доведе до erraneous резултати.
Можете да използвате абсорбиране гранични условия като Mur, PML, Higdon, Liao
др
Друго нещо, което се наблюдава, че сте използвали толкова много нежелана масиви (като exini, eyini, ezini
др Те могат да бъдат заменени с ех, EY, EZ
др (всъщност той няма да прави разлика в резултатите).

С най-добри пожелания
JitheshДобавени след 34 минути:Здрасти

Да не използвате PEC стени да прекрати изчисляване на домейн?
В този случай не трябва да използва всички други гранични условия (като PML).С уважение
Jithesh

Здрасти,

Първо, благодаря ти за пост.

Да, прилагани PEC границата да прекрати кухина, можете да видите, че аз не се актуализира границата възли в моя код.

Що се отнася до нежелани променливи като exini, eyini и ezini, да, те не са необходими.

Здрасти,

Защо не опитате Matlab код (3D),
предоставена от Taflove (която идва заедно с втория или третия издания на книгата му текст: Изчислителна Електродинамика: The FDTD Метод)?
Той също така образци А кухина подкрепена от PEC стени.
Кодът е на разположение на ЕДА борда.

С най-добри пожелания
Jithesh

Да,
имам опитвали това.

Но крайните резултати също не са верни.Може би направих грешка в Фурие трансформира.

Съжалявам за това, че мързелив, но аз не погледна кода си.Ако сте нови в FDTD, което трябва да бъде много внимателно изпълнението на PEC границата състояние.Тя не е достатъчна, за да поеме области извън мрежата са нулеви дължи на разпредели характер на Иии мрежа.Ако направите това, вие ще имате PEC границата заедно 3 граници и перфектно магнитни диригент (PMC) по другите три граници.Не трябва да е в състояние да разпознае, че сте PMC защото електрически полета ще имат големи стойности, точно до границата, както ако те отидете право през нея.Електрическият поле ще бъде нула на PEC граница.

Също така, когато изчислителната eigen-честоти, че е важно да се вълнува от резонатор с областта, която е в състояние да се вълнува на готовност.Например, ако сте използвали прости единствена точка dipole източник, но тя поставя, когато има готовност нула, тя няма да се вълнува, че на готовност.Аз предлагам с пет до десет dipole източници пръснати произволно около резонатор.

Имате ли достатъчно решетка резолюция?

Предполагам, че сте записване на отговор в няколко точки в своя резонатор, изчислителна fft's, добавянето им, и търси върхове в fft.Как го правиш?Има ли interpretting вашите FFT правилно?Вашите отговори правилно, но на разстояние от някои постоянни фактор?

-Съвет

Благодарим ви за отговора.

Въпреки това, аз не съм много ясен за PMC граница ми каза, всъщност аз не PMC тук и H област се намира в центъра на шестте изправен на куба, така че на границата има площ shoud бъде не H поле, но само E областта .Добавен след 4 часа 22 минути:Код:NS = 2 ^ nextpow2 (maxstep);

eft1 = fft (erec1, NS) / nmax;

eft2 = fft (erec2, NS) / nmax;

eft3 = fft (erec3, NS) / nmax;

eft4 = fft (erec4, NS) / nmax;

eft5 = fft (erec5, NS) / nmax;

FS = 1/dt;

freq = FS / 2 * linspace (0,1, NS / 2);

S = ABS (eft1 (1: NS / 2)) ABS (eft2 (1: NS / 2)) ABS (eft3 (1: NS / 2)) ABS (eft4 (1: NS / 2)) ABS (eft5 (1: NS / 2));

цифра; парцел (freq, S, "R"); решетка върху;

Привет,
Вие трябва да бъдете внимателни при прилагането на изчислителни домейн, ако вашият кухина изпълнил целия ви fdtd домейн тогава U не е необходимо да се използват всякакви ABC на границата,
с изключение на PEC
пр. н. е., които ще представляват стените на кухината, Въпреки това, ако вашата кухина не запълни целия домейн, можете да използвате, ABC да прекрати изчислителни домейн.Вие трябва да сте сигурни, че размисъл от границата на домейн е достатъчно малък (0,001%), така че до момента, в който той плодя обратно към позицията на кухина, тя няма да се зарази в резултат на изчисляване.Също така, както rrumpf

заяви, вие трябва да сте сигурни, че PEC стените на вашата кухина са наистина PEC и няма елемент на PMC на it.That е да се каже за актуализиране на магнитното поле не трябва да е нула или в непосредствена близост до стените на кухината и че на електричното поле е наистина нула на стената на кухина.Проверка на честотния спектър на вашия източник, за да се увери, че нейната лента включва честотния спектър, който Ви интересува и да се уверите, че вашата мрежова клетка е правилният размер, необходим за симулация и че времето на симулацията е достатъчно за да се преходно изгасвам оставяйки само стационарно състояние разтвор.
С уважение

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back