Сравнение на CMOS и BJT

I

isaacnewton

Guest
Здравейте, всички. Аз съм завършил студент в univerversity. Повечето от членовете на нашата група са прави BJT аналогов IC дизайн. Не знам защо съветник ми залепва върху BJT. Тя прилича BJT tecknolog ще умре. Търсене на IEEE документи, няма хартия, което е по-BJT, повечето от тях са по CMOS. Има ли някой също се прави IC дизайн на BJT? Има ли Някой знае ли някои компании все още използват BJT tecknology? И някой може да направи сравнение на BJT и CMOS? Благодаря.

Причината MOS е научно-изследователска тема е, че тя е по-нов. Биполярни е ранна изследователска тема и всички идеи за свикнали. Биполярни е по-големи по площ и умират за тях, които не са използвани в ценово чувствителни дизайн. Тя е много по-висш MOS в много параметри и да се използват, където те са важни.

Има много на tehcnologies в днешно време, някои от тях са GaAs и MMIC! Причината, защо CMOS все още е ценен, защото възможността да има микс режим дизайн! SOC (система на чип) е също една от причината, като малък и компактен дизайн е много важно днес! BJT също имат своите предимства, може би вашата компания е специализирана в BJT дизайн ... Можете да настроите своя собствена група до степен вашата компания специализация на CMOS! Мисля, че е по-добре! : D

Можете да се обзаложите, има доста компании, които правят биполярно дизайн. Биполярни е ценен технология, особено когато се комбинира с CMOS т.е. BiCMOS - можете да имате най-доброто от двете worlds.CMOS е широко използван, защото CMOS цифрови схеми, са много по-добре от биполярно по отношение на площ и статични консумация на енергия. И тъй като хората правят SoC, тогава е по-добре, ако аналогова част се прави и в CMOS. В противен случай, bipolars имат по-висок GM - около 10 пъти по-висока от MOS за същото ток, а също и по-високата възможна печалба от един етап. Те са по-бързо - по-висок Ft. Те са по-добре моделирани, следователно по-предсказуеми. В посока надолу - bipolars консумират ток на база, в сравнение с тока не порта за повечето (не е съвсем вярно за 0.13u и 90nm технологии). Bipolars също заемат по-голяма площ. Биполярни PnP все още са доста по-лошо в сравнение с NPN по отношение на скоростта. Бета на bipolars е болен прогнозира - не дизайн на базата на този параметър.

CMOS е мейнстрийм технология, защото тя е по-евтино и лесно да се интегрират на аналогови част и цифрови част на едно и също умират.

Да. BJT е supirour в работата си и тя се използва в критични дизайн и тя се използва в микровълнови усилватели, но "HBT" и BiCMOS технологии е страхотно, така че можете да използва CMOS devies BJT и ако технологията е SiGe U може да има биполярни транзистори с FT до 100 до 200 GHz, така че аз geuss биполярно ще бъдат използвани

В някои университети, като Калифорнийския университет в Бъркли, професорите не докосвайте BJT, когато те учат Analog IC дизайн. Може ли някой да говори нещо за бъдещето на CMOS и BJT? Като технология на CMOS, подобряване на технологията на BJT ще умре? Благодаря ви предварително.

[Цитат = isaacnewton] В някои университети, като Калифорнийския университет в Бъркли, професорите не се допират BJT, когато те учат, Analog IC дизайн. Може ли някой да говори нещо за бъдещето на CMOS и BJT? Като технология на CMOS, подобряване на технологията на BJT ще умре? Благодаря ви предварително. [/ Цитат] Ние сме използват все още BJT и CMOS заедно като BiCMOS и BJT никога не умира, по мое мнение. BJT е все още по-добър от CMOS. В следващото десетилетие RFCMOS "може" да се equivalent.But не сега ..

За мен това звучи странно, че в Бъркли те не преподават BJT. След всички Grey и Майер книга излезе от там и е предимно за аналогов биполярно на 3-то издание и дори и в 4-ти.

Като цяло, MOS е noiser от BJT, което е noiser от JFET.

В кабинета ми тук на обект Analog IC Design, преподавател ми също не учат за BJT, защото ние concentarting на преподаването CMOS технология. Защо това се случва? Що се отнася до мен, ако някой ме питат за проектиране на верига с помощта на BJT ... аз мисля, че ще бъдат загубени! 8O По мое мнение, eventhough BJT, е по-добре, отколкото CMOS ... много на изследването са да се направи, за да се направи сигурен CMOS технология може да имат едно добро представяне, тъй като технологиите BJT! : Намигване:

просто защото научните изследвания в университетите е направлявана от промишлеността, така че повечето от университетите се концентрират в CMOS, защото повечето от фирмите искат да използват тази технология, защото тя е много по-евтино, отколкото BiCMOS и GaAs технология на comerical продукти зависи от CMOS, но ако искаш много висока производителност, като във военни продукт ф няма да мисля как тя ще бъде по-евтино, но ще трябва много нисък шум устройства и по-висока печалба, така че Вие ще отидат BiCMOS Биполярни и Jfets "GaAs"

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back