R
ritpalova
Guest
Здравейте, аз съм в състояние да избират ADC за управление на СПТ в честота HF гама. RX част на SDR трябва да използват хармонични вземане на проби от лентовия сигнал. От прости изчисления и факта, че аз искам да се използва максимум съотношение (RF / sample_rate) = 4, предполага min_sample_rate = 7.5Mhz. Честотната лента на сигнала ще бъде тесен в сравнение с носещата честота. Въпросът е, ако искаме висок динамичен диапазон около 100db и искате да използвате 12bit ADC, който има динамичен обхват около седемдесет и двеdb или дори 10-битов ADC с динамичен диапазон 60dB аналогов част трябва да осигури 30dB до 40dB на динамичния диапазон. Усилване на аналогова част ще бъде контролирана от AGC. Фрийс уравнение предполага (Ftotal = Fanalog + Fadc / Ganalog), че като цяло шум цифра е главно на издръжка на първия етап. Но в литературата, открих, че шум фигура на ADC е в диапазона от 20 до 30 db. Така че, за да го обобщим, ако спечелят на аналогови част е ниско (в присъствието на силен сигнал) на обща цифра шум ще бъде по-лошо, отколкото при наличие на слаб сигнал. Доводите ми верни? И ако е, може да влоши шумовото въздействие фигура радикално прием на силни сигнали? Какви други параметри трябва да помисли? (Прихващане пункта, десенсибилизация ...)