Помогнете ми IC555 асиметричен дизайн таймер за 220V FAN

T

tong

Guest
Търся около NET и е установено, че IC555 могат да работят като Асиметрична Timer. Бих искал да контролира 220V за захранване на вентилатора на 60 минути. тогава Off 30 минути. , и така нататък в периодични, докато не ги извадете. Мисля, че в последния кръг (този, който има диод) е най-добре подхождат за мен. Tm = 0,7 × R1 × C1 TS = 0,7 × R2 × C1 Но аз не знам максимум и minimun на ценности. Какво е най-високата стойност на Tm, Ts, C1, R1, R2? планират да използват C1 = 1000μF 16v R1 = 5142857,14 R2 = 2571428,57 тези правилно?
555.GIF
asym_timer.gif

[Цитат] Pin 6 Threshold Pin 6 е един принос към горната част на сравнителната (другата е 5 пинов). Това прави ПИН OUTPUT LOW. За да направите изход отидете LOW, прагът щифт е от ниско до ниво над 2 / 3 от железопътния напрежение. Този щифт е чувствителен на ниво, което позволява на бавните темпове на промяна във форма на сигнали, да бъдат открити. DC ток, нарече прага ток, трябва да се влее в този ПИН от външния кръг. Този ток е типично 0.1μA, и ще определи горна граница на общото съпротивление, допустим от пин 6 до железопътен. За работа 5v на съпротива е 16M. За 15х работа, максимална устойчивост е 20M. [/ Цитат] Това ще ви даде индикация за максимално допустим комбинирани съпротива (R1 + R2) .. Що се отнася до кондензатор, стандарт 1000μF електролитни кондензатори имат значителни ток на утечка (обикновено е определено като 0.01Cv или ≈ 3μA, в зависимост от това кое е по-голяма) и MΩ резистори в резервоара на RC не може да бъде в състояние да ги зареждате до 2 / 3 от Vcc. . От тази гледна точка, 1000μF е най-вероятно до голяма, но, каквото и да правите, използвайте промишлен клас, нисък ток на утечка капачки .. С уважение, IanP

Твърде мързелив, за да мине през по математика, но съветът ми ще бъде да се опита веригата breadbord и да видим, ако тя работи, както очаквате. Използвайте по-кратък интервал от време и използването на слаба светлина напрежение или нещо по релето. Малко повече коментари: 1. Електролитни кондензатори има много широк капацитет вариация. Ако получите 1000uF капачка, тя може да варира -20% до +100% или повече. 2. Вие трябва да използвате стандартен резистор стойност. Например, може да успеете да намерите 2.4Meg и 510K ома резистори. Можете да използвате по-малък резистор стойност и добавете променлив резистор в серия, ако искате да "настройка" на време. Резистори също са вариант, 1%, 2% и 5% са общи. 3. Използване на 555 (особено за много дълъг период от време) не е много точен.

Hi Тонг, стойности за времето компоненти са твърде екстремни, следователно, трябва да имате предвид различен подход. RC осцилатор и верига делител е една от многото възможни решения. С дадените стойности осцилатор период ще бъде около 2,2 * 330E3 * 560E-9 = 406 МС. След включване на релето ще се тегли и след 8192 часовник импулси реле ще падне. След още 4096 импулси веригата ще се нулира и цикъл на времето ще се рестартира от началото. Релето ще остане изтеглен за 8192 * 406 г-жа = 3330 S и закъснението на цикъла, за да рестартирате ще бъде друг 4096 * 406 MS = 1665 S. Ако се увеличи на 330 к резистор 360 к, "на" времето ще се увеличи до 3633 S и "OFF" времето ще се увеличи до 1817 S, който е достатъчно близо до 3600 S и 1800 S. on1aag.
49_1183268152.gif

къдрене забравяме 555 чип. Не е възможно да решите проблема си с него. Над верига с 4060 чип е правилното решение.

Е, RC метод не могат да работят в екстремни широк период. Така 4.06 хиляда (вградена осцилатор + брояч) е най-добрият избор. Забележка: Намерих някои C ниска изтичане в Тайланд. Това е алуминий electrolize (I = 0.002CV или 0.4uA, в зависимост от това кое е по-голямо)

555 може да работи на 15 V макс за дълъг период от време. Ако напрежението е по-висок от 15 V 555 таймер ще изгори.

Бих искал Relay работят, когато властта. Искам свободно коригира ON и OFF време intervel. Долната чип е ON таймер. Най-чип е OFF таймер. Диодът да ни помогне да спре колебание, докато OFF-чип изчакване. Когато OFF-чип изчакване, той ще се рестартира по-чип от кратко кондензатор. Дали тези схема на работа?
timer.gif

Hi Тонг, свързване на двете бази на PNP транзистор и транзистор NPN със сигурност е грешно, напрежение ще бъде късо съединение от двете кръстовища на база-емитер. Връзка на колектор на този транзистор NPN с пин 8 на 4060 също е грешно, ПИН-8 е GND. Мисля, че искате да се освободи нулиране на, че 4060, по-добре да се използват около 4093 порти, за да направим това, тогава можете да включите силата на нулиране, както направих аз в моята верига. Същото важи и за втория NPN транзистор, който връща първо 4060. Когато това се случи на NPN транзистор шорти 100 NF кондензатор на силата на възстановяване и това е трудна работа. on1aag.
47_1183353059.gif

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back