Как да използвате регистър таймер за прост RPM м?

G

garg29

Guest
Здравейте приятели, аз трябва да направи проста м обороти за шахта работи между 500 - 2500 RPM. Трябва да използвам 89C51 и оптичен сензор комбинация. но аз не мога да разбера как да използвате регистър таймер за него. и второ време на време броя на таймера, на дисплея ще изчезнат, или как да реша проблема. Моля, помогнете ми. Благодаря.

Първо трябва време, база от 1s (0.1s ...). Как да направите това ще намерите в мненията, някои дни ... http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=104992&highlight=1s+clock След като имате тази база време просто брои импулси от вашето оптично енкодер и умножете на 1s резултата по 60, за да покаже резултат като об. Между другото, Таймер броя тактови импулси във фонов режим, така че микроконтролера може да направи и други задачи, като покаже нещо и така нататък ...

благодарение за replying.i ще се опита същото.

Hi ianp се опитва търсене за об дизайн метра и намерих тази страница. Мисля, че методът, ви казах, ще да даде resoultion на 60 оборота в минута (60rpm, 120rpm, 180rpm ..... така че ... на), е ли по-добър метод за получаване на решение от 1 об. едно нещо, толкова повече аз съм да се използва датчик на Хол ефект само с един магнит, не мога да използвам диска оптичен енкодер. благодаря.

За ниски обороти може да се измери по време на една революция, като се брои, да речем, 1ms вътрешно импулси и да се "нормализира" резултат с 60-те години като deviding номер 60 от резултата ..

OK. Аз мисля, че разбрах, 50% от този. искаш да кажеш, да се каже, че трябва да стартирате таймера за 1ms и след всяка 1ms аз трябва да се увеличи регистър по един. това трябва да бъде направено между на sucessive импулси, получени от ефект датчик на Хол? Тогава трябва да направи изчисления за 60 секунди да се получи RPM??? ми ясно, моля, тъй като аз съм нов за всичко това. Благодаря.

Изчисленията трябва да се направи така: Да приемем, че сте преброили 20 000 от 1ms импулси = 20-те години за 1 революция. За да се получи резултат в RPM, трябва да разделят 60-те години от 20-те години или 60000 от 20000 при МС. Резултатът е 3 RPM .. Сега трябва да е ясно ...

Уважаеми IanP Благодаря толкова много .. аз се опитах този метод и тя работи успешно ...... Благодаря още веднъж за Ур любезната помощ byee neelam

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back