Какво е вариация на изходната честота на Oscillator RC?

B

BiDoU

Guest
Прочетох в мрежата, че Oscillator RC може да има промени от 5% до 50% от номиналната изходна честота. Това е вярно, или това се случва само ако промени в температурата на нещо подобно? И, ако Oscillator RC може да се промени около 50% от предполагаемата честота, не е добър избор, ако искам използването на прекъсване в програмата си?

Всичко зависи от вида на осцилатор. Ако е аналогов тип осцилатор обратна връзка, честотата ще се промени с компонент стойности. Ако използвате 1% резистори и кондензатори на НПО може да бъде доста стабилен. Ако това е транзистор multivibrator, прага на превключване напрежение и ток и напрежение на захранването ще добави допълнителни вариации с температура.

Аз не съм наясно за съществуването на RC осцилатор. Може би искаш да кажеш LC осцилатор? Работа на свободна честота на трептене ще варира широко с температура, това е, защо там обикновено е обратна връзка, около осцилатора, която го принуждава да се люлее най-желаната честота. Това е известно като PLL (фаза заключен линия).

Това зависи от RC осцилатор и компоненти, използвани за да го изградим. Да, промените в температурата причиняват честотата да се промени, но това е, защото някои параметри на компонентите се променят стойностите на резистори и кондензатори, токове на утечка на кондензатори и transitors и така нататък. Захранващо напрежение и влажност са фактори, прекалено. Но действителните промени могат да бъдат по-малки от израза "5% до 50%" предполага. Защото всичко трябва да се характеризира над определен диапазон от работни условия. Ако осцилатор трябва да функционира успешно само от 0 ° C до +40 ° C, промяна в честотата ще бъде по-малък, отколкото ако диапазонът е -40 ° C до +125 ° C. Аз не знам прекъсване в програмата, така че аз не мога да кажа, ако можете да използвате RC осцилатор, или не. Ако сте се отнасят до вътрешен RC осцилатор на микроконтролер, тогава можете да направите всичко, което искате. Честотата на осцилатора няма да повлияе на функционалността на програмата, само време за изпълнение и сроковете на импулси, които тя създава, ако има такива. Така че, ако използвате програмата за генериране на всякакъв вид на графика, трябва да се вземат под внимание точността на осцилатор и да реши дали е задоволителна за puspose.

Благодаря Ви много. Аз трябва да генерира закъснение около 10 секунди. Но аз не се нуждаят от прецизност ... Но, разбира се, аз не искам, че закъснението от около 10 секунди се превръщат в 20 секунди ... И аз трябва да се провери състоянието на някои бутон с прекъсване на таймера (проверка на около 50 пъти в секунда). Но аз мисля, че не мога да използвам RC осцилатор да използвате baudrate генератор за UART?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back