Какво е бъдещето за инженери CMOS RFIC дизайн?

P

Puppet1

Guest
Много компании правят RF CMOS са се провалили наскоро, espcially в Wireless LAN. Компании като Broadcom, Atheros, Marvell и TI казват, че са RF IC в CMOS но къде е доказателството? Къде са тези продукти? Е RF CMOS само академични нещо? Има си едно бъдеще, в RF IC Design в CMOS в промишлеността или просто самозалъгване? Шумът е твърде висока, консумацията на енергия е твърде висока, маска разходи за 0.13um и 90nm RFCMOS са прекалено високи в сравнение с 0.18um RFCMOS така разходите в сравнение с биполярно не е проблем повече. Какво е бъдещето? Коментари и обсъждане добре дошли.

Бъдещето е в CMOS! Ако това е вярно, че някои компании имат проблеми с чист CMOS, тя също е вярно, че RF винаги е задвижван от бейсбенд възможности. Сега сме във фаза, където BiCMOS (най-вече 0.35,0.25 и SiGe) е задължително, ако искате продукт днес. Аз съм проектиране го използвате. В бъдеще (на открит въпросът е точно кога) е в интеграцията на проекти от RF и BB, на дружество, което е най-доброто сътрудничество с аналогови и цифрови е победител. Интеграцията е по този начин, с някои стъпка към единен IC, чрез модули, SIP и така нататък. Проблемът е, че аналоговите част е tachnologically някои стъпка зад цифровата част. Разходите се управлява само от обеми: Преди няколко години 0,25 SiGeBiCMOS беше много висока цена, днес 65nm CMOS е най-високата цена, а 0,25 SiGeBiCMOS е сравнително евтино. Когато някой ще бъде в състояние да има продукт с RF и BB в един да умре, той ще бъде победител. И възможен избор е само CMOS. Mazz

Не мисля, че едно радио чип или радиоприемник е отговор за всичко. сигурен, че може да е хладно и много преподаватели и университети гледат на това като крайната, но то няма смисъл от разходите и изпълнението гледна точка. това, което имаме сега, системата в един пакет (SIP) срещу системата на чип ще спечели за смесени аналогови / RF / цифрови приложения и по този начин оказване на usefullness на CMOS няма. устройството CMOS не е ограничаване на ефективността на процеса е (и мисля, че винаги ще) ограничаване на изпълнението. просто моето мнение.

Разбирам. Помислете за това: еволюцията от дискретни дизайн (различни технологии, голяма площ), за да RF IC е движен от разходите, а не от изпълнения. Еволюцията от класически суперхетеродинен радиоприемник с ниски IF / нула, ако е предизвикано от възможности BB и от разходите. Цената е винаги налице. Смятате ли, че SIP е по-евтино от SOC? Мисля, че единственият открит въпрос е, когато не какво. За да се върнем към първоначалния въпрос, каква RF IC дизайнер може да направи днес е да се интегрират в собствената си пакет от знания толкова повече той може на комуникацията и цифрови част от системата, той работи върху, за консолидиране на отношенията с BB и системните проектанти да спечелят на състезанието. Също така просто моето мнение. Mazz

Точка, която се опитвате да е, че "RF IC" Дизайнер вече не е просто един RF / Analog / бейсбенд IC дизайнер, но всъщност е система за радио IC Designer. Дизайнер на системи COMPEX радио.

Мисля, UWB е един от бъдещите ви може да присъства. Или DTV или DMB прилагане може би са друг избор. Yibin.

Всъщност, има някои доклади за CMOS чипове RF от промишлеността през последните ISSCC. Това е определено един атрактивен начин да се направи CMOS RF животни, тъй като разходите ще бъдат значително намалени. Това е доминиращ фактор за търговски продукти.

Intel не е бил успешен в CMOS rfic. Документи не означават нищо, аз говоря за продукти!

Atheros, Marvell, Realtek са всички успешно произвежда CMOS RFIC за WLAN. Продуктите са там!

[Цитат = Puppet1] Intel не е бил успешен в CMOS rfic. Документи не означават нищо, аз говоря за продукти! [/ Цитат] ISSCC документи не са толкова далеч от продукти

За документи IEEE, там е задължително да доведе до някои произвеждат или поне прототип да покажат резултатите от оценката, нали? От становищата по-горе, е изглежда, че за инженер RF днес, най-важното нещо е да се съчетаят всички верига блокове, силни в кръг, а също и с някои общи познания за комуникация?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back