А DSP ТВ Проблем

C

chvti

Guest
В една скорошна статия, математик твърди, че с помощта на DFT на процес 1 секунда от сигнал на данни е възможно да се установи наличието на два хармоници на приблизително същата амплитуда, но разделени от само 0,75 Hz.Дали това наистина е възможно?Дайте пълно обяснение на вашия отговор.(Не, не е нужно да се запознаят с честота на дискретизация!)

Аз appriciate който може да ми даде някаква помощ тук.Благодарим Ви!

Здрасти

Резолюцията в честотна област, зависи от броя на пробите
за резолюция правоъгълен прозорец е Fs / M, така увеличаване на броя на пробите резолюция увеличаване честотата.
можете да изчислите минималните за вземане на проби честота, която ви дава възможност да reslove две 0.75Hz seprated сигнали с 1 секунда интервал от време проби.

С уважение

Може ли да бъде по-конкретен за "можете да изчислите минималните за вземане на проби честота, която ви дава възможност да reslove две 0.75Hz seprated сигнали с 1 секунда интервал от време проби?"Аз не съм сигурен как точно да го направиш ...Благодаря отново!

Здрасти

Казах, че за резолюция правоъгълен прозорец FFT честота Fs / M, така че ако нашата резолюция е 0,75 Fs / М = 0,75.
В друга страна Fs.M (запис интервал) е 1 секунда.замяна на това по-горе резултати в FS = SQRT (0,75).

Мислех, че за него отново.Имам няколко въпроса:

1.Ние не трябва да знаете за вземане на проби ставка, за да решим този probem (това е какъв е проблемът казва), но нали от изчисляване на честотата на вземане на проби.Честота на вземане на проби е ли т = честота на дискретизация?

2.Защо ти мотика правоъгълен прозорец?Моят ПРОФ.Никога не се споменава, че е правоъгълен прозорец FFT резолюция на честота Fs / M.Как ли?Ами ако прилагането на другите прозорци като Хенинг и Хеминг?

Лично DSP не е един от моите силен области.Оценявам усилията ви в тази посока.Благодарим Ви!

Мисля, че е невъзможно да се получи резолюция от 0,75 Hz с 1 секунда прозореца, защото честотна лента на радиочестотния спектър линия на задължително честота е 2 / T = 2Hz, където Т е прозорец продължителност.

За да получите такъв Т резолюция = 2/0.75 = 8 / 3 ~ 2.7s

Има специални начини като супер резолюция, но това е друга история.

Здрасти

Вие може да се отнася до Oppenheim книга DSP който гласи, че за правоъгълен прозорец на основните висока топка BW е 2 * пи / M които 2 * пи Fs средства.

С уважение

1 секунда на данните, които дава сигнал за 1Hz резолюция, но те са разделени от само .75 Hz.По този начин, те не са resolvable.Това прави ли смисъл?

Тъй като имате 1 сек рамка данни, пробата процент е determinded от колко проби в тази рамка 1 сек данни.Ако там са 10 проби в 1 сек рамка данни, пробата Fs процент е 10Hz.
За да се увеличи Честотен резолюция на данните, просто Актуално нули в края на данните рамка, след това направете FFT, на стойност N FFT точка следва да бъде равна на дължината на данни рамка плюс paded нули.Freq резолюция = Fs / N.N е по-голям е, по-висока резолюция на сат.

Здрасти

Аз съм съгласен с теб.
Ние можем да увеличим резолюция честота както чрез увеличаване на честотата за вземане на проби и нула подплата.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back