| Автор | Съобщение |
|---|
Hamidzia
Присъединил се: 17 май 2004 Мнения: 48 Подпомогнат: 2
| 25 юли 2004 9:52 3 db Честотна лента | | |
|
| Assalam O Alekum!
Моля, обяснете понятието "3 db Скорост".
Thankx |
|
| Обратно към началото | |
 |
GAM
Присъединил се: 25 Март 2004 Публикации: 117 Подпомогнат: 4
| 25 юли 2004 10:44 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Ние aleikom elsalam WRAWB,
Всеки усилвател има определена честота отговор. Това е най-печалба има някои различия с честотата на сигнала.
3 db означава сигнал е на половината му мощност
3 db трафик е от порядъка на честотата счита полезно, когато сигналът е над половината от максималната му мощност.
вижте приложената честота / мощност графика.
С най-добри пожелания
GAM
|
|
 |
Кевин Weddle
Присъединил се: 10 юли 2004 Публикации: 101 Местоположение: San Antonio, TX
| 25 юли 2004 20:26 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | Харесва ми графиката. Той отговори на въпроса учтиво. The-3 db е присъщ на уравнението db = 20log Vout / Вин. Защо да използвам 70% или sin45? Това описва единичната окръжност с радиус, която е равна на едно. В непосредствена близост е равен на един, точно обратното е равен на една, на хипотенузата е равна sqrt2. В sin45 е тогава 1/sqrt2 което е равно на 70,7% от единичната окръжност радиус. |
|
 |
Hamidzia
Присъединил се: 17 май 2004 Мнения: 48 Подпомогнат: 2
| 28 юли 2004 10:51 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Assalam O Alekum!
Благодаря ви много за всички Специално за GAM за много изчерпателна детайлност и графика.
Сега аз имам добра идея на термина.
Кажи ми, че можем да повикване 3 db трафик половината мощност лента?
Има 3 db Честотна лента нищо общо с числената стойност db "3"?
Дали числената стойност просто използва без причина?
Благодаря отново |
|
 |
Кевин Weddle
| 28 юли 2004 16:50 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | Шестмесечният власт идва от факта, че sin45 пъти V количеството на квадрат е равно на ,5 мощност докато V квадрат над R е равна на власт. Е да това е половината от власт, но това, което е добра 1 / 2 в сравнение с 1 / 3. Мисля, че магията брой сделки с факта, че при 45 градуса, радиусът и heighth са равни на един, който е измерение на единица кръг. Така че може да се каже, че 70,7% е просто число. |
|
 |
maxwellequ
Присъединил се: 27 юни 2001 Публикации: 185 Подпомогнат: 11
| 28 юли 2004 21:01 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Съотношението на правомощия (Р1 и Р2), изразена в DBS е определена като:
(P1/P2) db = 10 log10 (P1/P2)
Ако P1 = Pmax / 2 и P2 = Pmax получавате:
((Pmax / 2) / Pmax) db = 10 log10 ((Pmax / 2) / Pmax) = 10 log10 (0,5) = -3,01 db
Следователно отношение на правомощията на 0,5 отговаря, в дневника на домейн, за да -3 db.
Имайте предвид, че това е съотношението между две неща с една и съща единица (w). Съотношение като това не са единица (тя е dimensionless). В "единица" db се използва само да се подчертае фактът, че вие давате на съотношението на властите в дневника на домейн, но не и в "линейно" домейн.
Понякога съотношение напрежение също е дадено в дневника домейн (например да се позова на печалба на напрежение усилвател: A = VO / Vi). Отбелязвайки, че на власт е пропорционална на квадрата на напрежението получавате:
(V1/V2) db = 10 log10 (V1 ^ 2/V2 ^ 2) = 10 log10 ((V1/V2) ^ 2) = = 20 log10 ((V1/V2))
Надявам се това да помогне |
|
 |
Кевин Weddle
| 29 юли 2004 16:30 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| ((Pmax / 2) / Pmax) db = 10 log10 ((Pmax / 2) / Pmax) = 10 log10 (0,5) = -3,01 db
Това уравнение е абсолютно правилно, но той не отговаря ключов момент. Може би се чувстват по-добре, ако сте използвали уравнението
V квадрат / R = мощност. След това, защото вие използвате ,707 намаляване на напрежението става (,707) V количеството на квадрат / R = мощност. Това става ,5 V квадрат / R = ,5 мощност. |
|
 |
maxwellequ
| 29 юли 2004 20:29 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Кевин,
Ако прочетете внимателно моя пост можете също да има обяснение за съотношението на напрежение (Power пропорционална V ^ 2 ...). В основни линии:
(V1/V2) db = 20 log10 ((V1/V2)) За да имате (V1/V2) db =- 3 db трябва да имате (V1/V2) = 0,707. FYI, че е са били 0,707 появи ....
Сега, четене отново предишната си пост (този, който е "sin45 пъти V"), аз все още не мога да разбера това. Можете ли да ми обясни, че на нас? |
|
 |
Кевин Weddle
| 29 юли 2004 21:05 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | В sin45V казва, че вашият дискретни напрежение ниво е ,707 първоначалното напрежение. В филтъра, вие казвате, че на 3 db-възниква в момента, в който напрежението се намалява с 70,7%. Вашият уравнение просто казва, че паут / Пин = ,5-3 db, които причинява. Аз се намали напрежението и да зададете този равен ,5 P в уравнението sin45V количеството на квадрат / R = ,5 мощност. В sin45 на квадрат е равно на .5. |
|
 |
мат
Присъединил се: 26 февруари 2004 Публикации: 489 Подпомогнат: 35 Местоположение: Тоалетна Сеат
| 29 юли 2004 21:31 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | Кевин Weddle написа: | | В sin45V казва, че вашият дискретни напрежение ниво е ,707 първоначалното напрежение. В филтъра, вие казвате, че на 3 db-възниква в момента, в който напрежението се намалява с 70,7%. Вашият уравнение просто казва, че паут / Пин = ,5-3 db, които причинява. Аз се намали напрежението и да зададете този равен ,5 P в уравнението sin45V количеството на квадрат / R = ,5 мощност. В sin45 на квадрат е равно на .5. | В недостатък в анализа е, че сте фиксирани веригата превод на тази функция на ohmic един, като в същото време maxwellequ е дал на общите доказателства, свързани с прехвърлянето на всички функции. Тъй като филтрите са 99% не са ohmic, вашият деривация е правилен, но доста безсмислено. Не престъпление тук. |
|
 |
maxwellequ
| 30 Юли 2004 0:32 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Кевин,
Моля, не се взема това, което аз отивам да се каже (или пишат) лично, но обяснението е напълно погрешно. Проблемът не е само този пост; съм виждал други постове от твоите, които просто не се връзва.
Както писа преди съотношението на правомощията / напрежение / течения понякога са дадени в дневника домейн. В db е (вид) единица, която се използва, за да се подчертае фактът, че съотношението се смята, е даден в дневника домейн - както знаете тези съотношения не наистина имат единица.
Правилното дефинициите са тези, които съм представен преди това. Фактът, че греши (45ş) = 0,707 не е свързан изобщо с факта, че 20 * log10 (0,707) =- 3 db. Тогава използват термини като "дискретни напрежение ниво", които просто не е приложим тук ... Знаеш ли какво си говорим?
Проблемът е, че там са начинаещи, използвайки този форум, хора, които наистина да направи усилие, за да научите малко повече за електрониката. Ако всеки започне да се говори за това, което не знаете, тези момчета ще получат повече и по-объркана. За мен можете да напишете каквото си искате, че аз със сигурност няма да пострадат
И да, ако искаш да знаеш, че пиша само за това, което аз знам.
С уважение |
|
 |
Кевин Weddle
| 30 Юли 2004 3:38 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Аз съм сигурен в това, което са изчислени. Аз държа на моята изявления. Няма нищо лошо с твърдението, че 10Log.5 = 20log.707. Това е наистина половин мощност и тя е равна-3 db. Бих се hardpressed да обясни сходството между-6 db на октава и-20 db на десетилетие. Можеш ли да обясниш това на мен?
Последно редактирано от Кевин Weddle на 16 август 2004 17:45; редактирано 1 път общо |
|
 |
мат
Присъединил се: 26 февруари 2004 Публикации: 489 Подпомогнат: 35 Местоположение: Тоалетна Сеат
| 30 Юли 2004 7:01 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Аз бях rethought ситуацията и разбрах нужда от преразглеждане на моето схващане, че вашата деривация е вярна. В 3 db лента се използва за определяне на ефективна честотни диапазона за система, дефинирани от трансфера функция, когато се обработват от въвеждане на системата за формиране на валиден продукция.
Вашият деривацията до голяма степен се основава на P = м (V) / Р. Една точка Мразя около уравнения е, че те често липсва детайл. Ние можем не само да използвате формула, която е звено последователни и предположи, че е на работа. Трябва да се разберат последиците зад тях. Ето защо физическите закони обикновено са изразени с думи, и по-опростена уравнения. P тук се отнася до мощност консумирана от ohmic компонент. V тук се отнася до напрежение в цяла че ohmic компонент. R отнася до резистентност на тази ohmic компонент. Така че няма вход или изход в този случай, поради което не се система. Какво е най-R ли е определено в този случай? Ако вземат специални случая на чисто съпротивителни система, идеална Резистор не е трябвало да променят производството си за въвеждане на еднакви докато честотата е разнообразна, така че няма такова нещо като 3 db трафик на всички! Още на думата "трафик" се посочва, че това е свързано с честотата и изкривяване с честота е най-последното нещо, което искате към него с резистор.
Както и да е, това са само моите виждания. Може да имате свой собствен поглед върху този проблем, моля да ги споделите. Бих искала да знам също, ако моите електрически основи са недостатъци също.
Наздравици! |
|
 |
maxwellequ
| 30 Юли 2004 12:01 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Кевин,
В какво се отнася до вашите въпроси за връзката между 20dB/dec и 6 db / ОСТ, тук е:
Да си представим първия ред ниска мине филтър, който има поле в честотния РП. Защото е <fp на печалба на филтъра е приблизително постоянни, както и за f> FP той започва попадащи в размер на 20 db / DEC (тя намалява 20 db за всяко увеличение от 10 пъти по честота), или equivalently размер на 6dB/octave (на печалба намалява 6 db за всяко увеличение от 2 пъти по честота). Вашият въпрос е обосновката за този факт.
В печалба на ниска преминат филтъра е дадено от A (F) = A0 / (1 JF / РП) A0 Къде е най-ниска честота на печалба, е "се честотата, РП е полюс честотата на филтъра и J е имагинерна единица (к = sqrt (-1)).
От уравнението е показано по-горе може да се отнасят големината и фазата на входа и на изхода sinewaves. За да отговорим на въпроса ви, ние сме заинтересовани от величината реакция; големината може да бъде написано е (помните смятане класове?):
| A (F) | A0/sqrt = (1 (F / РП) ^ 2)
За F <<РП | A (F) | може да се сближи с A0, която е защо това се нарича ниска честота спечелят. За F>> РП | A (F) | може да се сближи с
| A (F) | = приблизително = A0 (F / РП)
Сега можете да използвате тази проста формула за да види какво се случва с магнитуд отговор, когато е> РП. При сравняване на размера на филтъра е напрежение печалба за F1 и F2 = 10 F1, вие имате:
(| A (F2) | / | A (F1) |) db = 20 log10 [(A0 (f2/fp)) / (A0 (f1/fp))] = = 20 log10 [(A0 (10f1/fp)) / (A0 (f1/fp))] = = 20 log10 [1 / 10] = -20 db
По този начин, когато честотата увеличава 10 пъти печалба от първата цел ниска преминат филтъра намалява 20 db.
Ако не направите същото изчисления за F1 и F2 = 2 F1 (F2 е октава над F1):
(| A (F2) | / | A (F1) |) db = 20 log10 [(A0 (f2/fp)) / (A0 (f1/fp))] = = 20 log10 [(A0 (2f1/fp)) / (A0 (f1/fp))] = = 20 log10 [1 / 2] =- 6 db
Ето защо, когато честотата увеличава 2 пъти (AN октава), на печалба на филтъра намалява 6 db.
И накрая, Кевин, аз ви кажа пак, sin45 няма нищо общо с DBS |
|
 |
Кевин Weddle
| 02 август 2004 20:38 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Мисля, че това, което си направил е поела-3 db и умножена по 2. В филтри, които не са ти трябваше да се използват вместо това напрежение на властта. Въпреки, че ви explaination надхвърля моята способност за разбиране. Имах идеята да се използва -20 db на десетилетие и някак пристигат по-6 db на октавата чрез използване на equalities. Но това не работи така. Аз чувствам, че най-добрият начин да се обясни това е да се използва формулата XC = 1/2piFC и под знака на филтрите ценности в това уравнение. Мисля, че F се умножава по 2 или 10, има нещо с нея. |
|
 |
maxwellequ
| 04 август 2004 15:33 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Кевин,
Обяснението дадох ви се преподава във всички електротехниката курс. Ти попита как да се отнасят за 20dB/dec и 6 db / ОСТ, както и че е това, което е обяснено за вас.
Тя е невероятно как се признае, че "explaination надхвърля способността си да се разберат" и тогава да се предполага, че това, което съм написал не е наред, защото не е възможно да се отнасят за -20dB/dec и db / OCT "чрез използването на equalities" той не работи по този начин ви кажа. Ако не разбирате, просто попитайте хората да обясни по-добре ... Не само началото казва, че те има, особено когато ви липсва знание.
Учете се, учат малко повече и да се спре казва / писане глупави неща. |
|
 |
boot_strap
Присъединил се: 02 Декември 2003 Мнения: 20 Подпомогнат: 2
| 16 август 2004 13:33 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| му на frequncy на които най frequncy отговор (A), достига А / (2 ^ 0,5) ..! |
|
 |
yeechyan
Присъединил се: 14 юни 2004 Публикации: 111 Подпомогнат: 1
| 17 август 2004 2:38 3 db Честотна лента | | |
|
| | Кевин, защо искаш да акцентира върху казва стойността на sin45? Има ли някакви отношения между 45 степен и изхода срещу входа на напрежението в този случай? |
|
 |
Кевин Weddle
| 17 август 2004 4:57 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Връзката е или половин мощност, ако искате звука на тази или на напрежението уравнението 10log vout / VIN където vout / VIN е равна на sin45. Двете равни-3 db. Обичам звука на sin45 за разлика от половината мощност, защото той показва, че вие използвате друга математическа вариант, който гласи, че обратното и прилежащите им са равни на 1, които са в размерите на единица кръг. Факт е, че имате под ъгъл от 45 градуса, когато размерите са 1 от 1 според триъгълник теория. В sin45 е обратното над хипотенуза, който е ,707, която е номер представлявана от хня вълна на 45 градуса и това е точка от единичната окръжност.
Като цяло, може да има реален номер, който представлява равни страни на триъгълник и е точка от хня вълните и е точка от единичната окръжност. Тези три неща комбинираме да направи редица уместни. |
|
 |
Borber
Присъединил се: 01 Януари 1970 Мнения: 1539 Подпомогнат: 116
| 17 август 2004 19:12 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Първият въпрос, който трябва да се отговори тук е това, което е честотна лента? За съобщения и данни сигнала, мярка на стойността на pectrum пространство сигнала заема. Обикновено тя се дава като разлика между честотите, при която сигналът амплитуда е номинално 3 db с отношение на амплитуда в центъра честота. Тези честоти представляват половината мощност точки на амплитуда срещу честота функция 2. Също така наречените НЕОБХОДИМО връзка. Минималният размер на спектъра пространство обикновено се изисква за ефективно предаване и приемане на съобщения и данни сигнал. Така лента обикновено се определя от 3 db-точки в превод функция това, което обикновено е прието. Можете да използвате други точки с еднакви 6 db но ти трябва да го споменавам. |
|
 |
ColdCold
Присъединил се: 10 Сеп 2004 Мнения: 2
| 10 Сеп 2004 6:37 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| maxwellequ и Кевин, това нещо е, че двамата най-добре! Вие сте просто казано различни езици. maxwellequ изглежда е залепване на непрекъсната ANALOG терминология, а Кевин, струва ми се, смеси от аналогово теорията с цифрово терминология често използвана в дискретна, цифрови царство, което означава, че използването на дискретни тригонометрични смятане и единичната окръжност (в крайна сметка на Z-домейн). Някои хора са по-удобни, пребиваващи в непрекъсната, аналогова света и описва точно същите явления с sinusoids и непрекъснато тригонометрични смятане. Но това няма значение. Аз бях прави всички тези неща едновременно с хартия и молив и с MATLAB и отговорите са винаги на един и същ - но не само, че ... се трансформира в точни, измерими резултати може да видите в лабораторията. maxwellequ на твърдението, че "sin45 няма нищо общо с DBS" е неправилен. Честотата отговор може винаги да бъде точно описан с нули и полюси на и в рамките на единицата кръг в Z-домейн. Кевин е малко коректни в аргументите си, макар и не много ясно си обяснения, докато maxwellequ на отчети са по-подробно, но напълно вярна. А в отговор на мат на презрение за уравнения (липсват подробности ??!)... "Ние можем не само да използвате формула, която е звено последователни и предположи, че трябва да работим" - WRONG! Това е цялата работа! Ние може да поеме тяхната истинност, винаги. Формулите НИКОГА не лъжа и повечето от Кевин на твърдения, както и определяне на R = 1 на двата входа и изхода, са напълно валидни. Това е красотата на математиката: можете да зададете някои неща, за да известни стойности и се изчисли точната reponses за неизвестни. В математиката (направено правилно) никога не е наред, приятелю. Предоставена в реалния свят има обикновено са няколко други фактори, които могат или не могат да се вземат под внимание в нашите първоначални уравнения, но ако вие знаете какви са те и / или ако не можете мярка тях, след което те също могат да бъдат изразени в уравнения, ако желае. Просто зависи от степента на точност, който желаете да получите с математически модели.
Сега, колкото за еквивалентността на 6dB/octave и 20dB/decade в спрете-бандов (подвижния почти) ... Е, ние сме в честотния домейн за Боде плотове, следователно, ако "CF" е текущата честота,
величина в (виж * 2) по-db = 20 * Log (виж * 2) db
20 * Log (виж * 2) = 6.02059991 където 2 представлява октава 20 * Log (виж * 10) = 20.00000000 където представлява 10 десетилетието
и така ...
20 * Log (CF * 0,5) = -6,02059991 където 0,5 представлява октава 20 * Log (CF * 0.1) = -20,00000000 където представлява 0,1 десетилетието
че няма смисъл? |
|
 |
ColdCold
Присъединил се: 10 Сеп 2004 Мнения: 2
| 10 Сеп 2004 8:10 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Съжалявам, аз не показват еквивалентност, така ли?
октава = * 2 десетилетие = 10 * разликата е фактор от 5
20 * Log (5) = 13.9794001
20 * Log (2) 20 * Log (5) = 20 * дневник (10) = 20.00000000
значи това "докажат" на линията има същия наклон или нещо ?????
Не знам. моята математика е твърде ръждясали ... |
|
 |
maxwellequ
| 10 Sep 2004 16:35 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| ColdCold,
Моят въпрос е, че нещата са изразени в дБ, защото тя е удобна, а в някои случаи, за да се изчисли съотношението на едно и също нещо в дневника домейн. Това е много добре дефинирани, както аз преди това състояние, с (P1/P2) db = 10 log10 (P1/P2). Тя няма нищо общо с тригонометрични отношения. |
|
 |
Кевин Weddle
| 13 Sep 2004 20:45 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | Това, което беше посочите е значението на 3 db, която е ,707 напрежение. В ,707 и само по себе си е ограничен imporatance. В страни на триъгълник на единичната окръжност са ,707 с хипотенуза се 1. В равни страни е това, което прави 45 степен ъгъл важно. В improtance на равни страни е, че то показва, равна maginitude. В хня вълната не е единичната окръжност по пътя, но той споделя окръжността и радиус на 90 градуса. И те имат една обща точка на ,707 при 45 градуса. Аз мисля, че равен maginitude част е единственият важен аспект, ако има такива. |
|
 |
Borber
| 14 Сеп 2004 7:04 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Кевин Трябва да се presumming филтър на първия ред (RC, RL и др.) Мисля, че само по този случай е под ъгъл 45 градуса. При трансфер на функции на по-високи поръчате ъгъл може да бъде много различен. |
|
 |
Кевин Weddle
| 14 Sep 2004 19:02 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | Аз наистина не може да ти кажа как да се отнасят всичко това. Някои хора се чувстват комфортно по половин мощност. Ако не е просто начин да се съчетаят тези теории, за да имат значение за ,707. Може би на равно величина не е важен аспект. Може би това е фактът, че ,707 е със стойността, която се появява по средата между 0 и 90 градуса. Също така, ако ще си припомни, че RMS стойност е ,707 Vp. В хня вълна функция на квадрат, интегрирани, а след това на квадратен корен се вземат. Функцията, която е интегрирана използва тригонометрични идентичност. С тази идентичност премахнете Vp и 1 / 2. Тогава ти се интегрират. След интегрирането сте ляв с 0. След това всичко, което са оставили е Vp и 1 / 2. И разбира се на корен квадратен от 1 / 2 е ,707. Така тя се базира на тригонометрични идентичност. |
|
 |
Borber
| 14 Sep 2004 19:37 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| Аз не мисля-3 db има нищо общо с официалния логика. На първия ред трансфер функции фазата на платежоспособност на ъгъла честотата е 45 степен. Ъгъла (полюс) честота се случва да бъде най-3 db на абсолютна стойност respons. Казваме, че точка 3 db-честотни мащаб е честотна лента от такъв трансфер функция. |
|
 |
maharshi_qis
Присъединил се: 14 февруари 2007 Публикации: 247 Подпомогнат: 6
| 10 март 2007 7:55 Re: 3 db Честотна лента | | |
|
| | 3 db тт е честотата, с която печалба ще падне с 3 db обикалят му макс стойност .. |
|
 |