Правила | Последни постове | темата RSS | Търсене | Регистрация | Вход

проектиране на процесора

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Форуми -> ASIC дизайн Методология & Инструменти (Digital) -> проектиране CPU
Арабски версия Българска версия Каталонски версия Чешка версия Датска версия Немска версия Гръцки версия Английска версия Испански версия Фински версия Френска версия Хинди версия Хърватски версия Индонезийски версия Италианската версия Иврит версия Японска версия Корейски вариант Литовски версия Латвийски версия Нидерландски език Норвежки версия Полски версия Португалски версия Румънски версия Руска версия Словашка версия Словенски версия Сръбската версия Шведска версия Тагалог версия Украински версия Виетнамски версия Китайски версия
Автор Съобщение
zhoury

Присъединил се: 25 април 2002

Post 05 юли 2002 10:49 дизайн CPU

Сега имам preject за разработване на 64 битов процесор. Имам няколко въпроса към попитам когото имат опит в правиш that.pls со мене, ако имате опит с това и се радвам да помогна други.
Обратно към началото
разговорчив

Присъединил се: 18 Март 2002

Post 05 юли 2002 11:05

Здрасти

Вие имате информация на vhdl CPU ядрото на адрес:

www.opencores.org

също така можете да попитате тук.

С най-добри пожелания.
Обратно към началото
zhoury

Post 05 юли 2002 14:48
Tags: как да проектирате CPU

Първо благодаря за разговорчив.
Сега съм в проектирането, включващи реално по-сложна, отколкото вградени CPU CPU. Това е предназначен за Intel, съвместими IA64.So сега искам да направя приятели с тези, които са се работи за Intel или ibm.I трябва да знаем как те дизайн такива процесора.
Обратно към началото
Ейс-X

Присъединил се: 25 Януари 2002
Публикации: 590
Подпомогнат: 26

Post 05 юли 2002 15:53

IA-64? Много щастлив

Не шансове! Вероятно, това е най-сложната процесор на пазара. Тя поддържа динамични код превод от x86 код (CISC архитектура) до вътрешния VLIW представителство. Ще ти кажа още: основната причина, поради която не съществува в търговската мрежа VLIW процесора е, че тези вид на процесора се нуждае много сложно компилатор, който ще бъде в състояние да гледам през различни клонове на вашия алгоритъм и ще го преведат на дълга дума команда. Тези момчета (от Intel и HP) направиха още по-луд нещо - те изпълняват тази компилатор в хардуера! Те проектирана, че в продължение на няколко години.
И сега, как мислиш, кога ще завърши този проект? Аз очаквам, че ще бъде 20 години, ако вие ще бъдете щастливи!

С най-добри пожелания,

Ейс-X.
Обратно към началото
zhoury

Post 05 юли 2002 16:25 Аз не съм шегаджия.

Аз съм сериозно. Ако някой се интересува от мен помага PLS со мене. Сега ние имаме опит за разработване на chinset около 4 милиона порти и искат да направят повече. А аз съм нов дизайн за процесора и искате да знаете разликата между чипсет и процесор. Искам да знам основния за проектиране тези CPU especialy как да проектират ниското макро такива alu.We има дизайн с synopsys DC и designware. Но аз мисля, че не е подходящ метод за CPU CPU, защото има много повече, отколкото портите чипсет и е по - точно време restric. Ако някой има такъв опит PLS со мене.
Обратно към началото
ASIC

Присъединил се: 18 май 2001
Публикации: 220

Post 05 юли 2002 17:23

Ейс-X, само защото не можеш да направиш това, не означава, че не може да yechen. [Съжаляваме Ейс-X, аз се върна някои от думите ми, тя е не е в лошо състояние]

Също така, повечето DSPs, като TI 6000 серията, са WLIW, и TI С компилатори са реално налични и работа днес. И накрая, ако чип е IA64 съвместими, Borland или M $ ще направят компилатор. Yechen не би да се притеснявам Подрямване

yechen, The verilog код за Слънцето UltraSparc лъжа CPU е достъпна за свободно изтегляне на Слънцето уеб-сайт. Също така, можете да искате да търсите в Леон CPU. Той е източник на HDL също е на разположение безплатно. И двете се използват процесори HDL и двете идват с $ ynop $ YS DC скриптове. Не DW макар Усмивка

Що се отнася до архитектура на процесора, аз не съм запознат с IA64, но не е бил той Intel Идеята да се отървем от x86 код превод общо? Без този боклук, на процесора ще е само половината от размера, използвайте може би 20% стъпките в процес на подготовка и консумират 1 / 4 властта? От това, което виждам, A WLIW процесор ще бъде много по-просто да се изгради от x86.

Може би ти ще ми точка в посока на някои IA64 дейташитове?

И накрая, не би Intel съди задника, ако ви направи клонинг IA64?

ASIC

Последно редактирано от ASIC на 07 юли 2002 16:05; редактирано 1 път общо
Обратно към началото
zhoury

Post 06 юли 2002 2:56

Благодарение asic. Аз ще се радвам да се мисли чрез слънцето CPU.
BTW някой може точка някои най-добрият инструмент за проектиране на процесора? Ако си купя аз ще споделя с всички тук.
Обратно към началото
ntxp

Присъединил се: 29 v 2002

Post 06 юли 2002 4:01

Както Sparc процесор идва с Verilog RTL, мислех, че тези процесори могат да бъдат проектирани с DC, все пак, ако имате нужда да проектира нещо много по-плътен и опаковани като клонинг на IA64, някои макроси да се наложи обичай проектирани, и означава, че ще се върне в схематични и примитивни оформление редактор, така че ако трябва да започне проект, бих използват конвенционални инструменти, като например DC, Кейдънс и Avant (oh.. тя е SNPS сега).

Друг добър пример за търговски VLIW е Trimedia, Philips има вграден компилатор и знам, че най-малко един Trimedia клонинг, който е проектиран от Пакистан компания (не ракетата технология), тя просто прави клонинг и потребителя трябва да се използват за съставяне на Trimedia инструменти , така че по същия начин, никой не трябва да се притеснява за софтуера, освен ако не и искам да ставам съвсем новата Ви VLIW.

BTW, можете да намерите на следните книги, интересни при проектирането на архитектурата на Вашия клонинг:
Компютърна архитектура - количествен подход (3rd Edition)
Дизайнът на комплекса вградени системи

Cool Проект!

ntxp.
Обратно към началото
zhoury

Post 06 юли 2002 14:27

Сега аз съм просто се чудех за проектиране на макро. Има ли някакви търговски инструмент за проектиране.
BTW не сме клонинг IA64.
Обратно към началото
Ейс-X

Присъединил се: 25 Януари 2002
Публикации: 590
Подпомогнат: 26

Post 06 юли 2002 14:29

Просто за да изчистите ситуация:
-------------------------
Казах не по проблемите с компилатори за IA64 - всеки компилатор за x86 ще работи добре, но за вътрешната си структура - от страна на IA64 работи като компилатор, който превежда x86 командите на вътрешни VLIW (ЕПИК) представителство! Тази част е най-сложната част от IA64 процесор!

Загриженост за TriMedia, MediaEngine, TI и други - всичко на тези процесори са DSP, или да бъдат по-близо до нашата тема - те са SIMD (Единична Инструкция Множествена Data) - това е естествен начин да получите печалба от VLIW архитектура, без отговорност -сложно компилатор. Но аз казах за компилатори за общо предназначение VLIW процесори! И знаеш ли защо не е чист VLIW процесори с общо предназначение (с изключение, Multiflow - но тази компания е изчезнал от пазара)? Както и да е, стига това пример с компилатор само за да обяснят колко сложно е характерът на IA64. Дай погледнете на този адрес да изчистите него: http://developer.intel.com/design/itanium/idfisa/index.htm

Така че, моят съвет е да започне не с IA64, но и с всякакви други архитектура. with processor design). IA64 е най-лошия избор за novices в процесор проектиране (доколкото разбрах, това е първият опит на yechen с процесор дизайн).

is right - you'd better start with this nice book from David Patterson and John Hennessy: И ntxp е прав - Най-добре започнете с тази хубава книга от Дейвид Патерсън и Джон Хенеси:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1558605967/qid=1025958103/sr=8-1/ref=sr_8_1/104-0586871-8110369
Той ще ти дам някои идеи за архитектура информация на съвременните нагоре.

С най-добри пожелания,

Ейс-X.
Обратно към началото
dainis

Присъединил се: 15 май 2001
Подпомогнат: 56

Post 06 юли 2002 18:59

Вижте:
з ** P: / / w * WF-cpu.org /
з ** P: / / w * w.fpgacpu.org / links.html
Обратно към началото
ntxp

Post 08 юли 2002 4:55

Благодаря Ейс-Х за добри насоки.

Мислех, че yechen ще съградя друг transmeta и би било готино да има такава мечта.

Върнете се към реалността, Съгласен съм, че IA64 или дори ISA съвместим с него (дори и да не се споменава за изпълнение съвместимост) е част от голяма работа. Ако yechen наистина се интересуват от този проект правиш, аз мисля, че трябва да събера група от хора да го направя като F-CPU, иначе Ейс-X на проекцията на 20 години на тази задача е прекалено оптимистични.

Голям сън иначе,

ntxp
Обратно към началото
zhoury

Post 08 юли 2002 15:25

Благодарение над всички.
Да имаме много хора правят това project.And съм таксуване ЕДА за този проект. Така че аз съм много се интересуват от такива asic дизайн поток. Кажете наистина не съм притеснен за IA64 архитектурата complexity.We са велик човек за проектиране това. В компилатор въпрос е прекалено. Сега просто се чудя какво е специална за проектиране и дизайн на процесора нормална цифрова circuit.I означава дизайн поток и EDA инструменти.
Ние не сме клониране IA64. Ние просто искаме да се изработи IA64 compatibal cpu.Performance може би не съвпадат up.It е startup.For нас compatibal е много важно.
Обратно към началото
farmerwang

Подпомогнат: 1

Post 25 юли 2002 6:02

Аз предполагам, и трябва да работим за академична orgnization. За компанията, които искат печелят пари от това е продукт, няма да избере такъв проект. CPU Дизайнът е много сложна, много, отколкото можеш да си представиш, ще разпознае това като вашия проект аванси. Твърдо agress с АСЕ-X за някои точки. Имах envovled в CPU проект за 3 години, това е напълно съвместима МВЦ embbed CPU, той ни взе 2 години преди да можем да обувка горе потрепквам GUI на нашия FPGA прототип. 3 повторно върти се извършва преди основната става стабилна. В ограничаващ фактор ще бъде проверката, не дизайн (ако и да не преследват висока часовник честота). Аз мисля, дружеството не може да си позволи такъв проект без правителствена фон.
Обратно към началото
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Форуми -> ASIC дизайн Методология & Инструменти (Digital) -> проектиране CPU
Страница 1 от 1 Всички времена са GMT 2 Часа

Abuse | | Управление | | Модератори | | Подкрепете ни | | карта на сайта
Темата RSS