Правила | Последни постове | темата RSS | Търсене | Регистрация | Вход

Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Форуми -> Цифрова обработка на сигнали -> Radix-4 Бърза Cosine трансформация
Арабски версия Българска версия Каталонски версия Чешка версия Датска версия Немска версия Гръцки версия Английска версия Испански версия Фински версия Френска версия Хинди версия Хърватски версия Индонезийски версия Италианската версия Иврит версия Японска версия Корейски вариант Литовски версия Латвийски версия Нидерландски език Норвежки версия Полски версия Португалски версия Румънски версия Руска версия Словашка версия Словенски версия Сръбската версия Шведска версия Тагалог версия Украински версия Виетнамски версия Китайски версия
Автор Съобщение
mendozaulises

Присъединил се: 08 Март 2006
Подпомогнат: 7

Post 17 март 2006 20:55 Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Аз съм се опитват да въведат 1024-точката DCT на FPGA. Засега имам само намерени Radix-2 покосяване в Честотен алгоритми, но аз се интересувам от Radix-4 алгоритми. Аз не искам да използвате FFT подход. Аз съм търсят алгоритми, разработени директно за DCT-II.
Може ли някой да ми помогне?

С най-добри пожелания,
Обратно към началото
View user's profile
mimomod

Присъединил се: 25 Януари 2006
Публикации: 109
Подпомогнат: 15

Post 17 март 2006 22:45 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Здравей mendozaulises,

Доколкото знам, FFT е алгоритъм за изчисляване трансформира (DFT, дискретни хня трансформира, дискретно косинус преобразуване, hartley трансформира, и т.н.)-бързо, отколкото ако използвате оригиналната формула на горепосоченото трансформира.

В действителност в много учебници, например "Вътре в FFT Black Box - серийни и паралелни бързо Фурие трансформира алгоритми 2000 - Chu, Елинор Чин-hwa - КРС Прес", който са изтеглили от ЕДА (?) За други връзки в Интернет, се отнасят бързо дискретно косинус преобразуване чрез FFT.

За да се обобщи, задачата на изчислителната един DCT от N-1 в реално оценяват данните елементи могат да бъдат
осъществява чрез компютърни реална DFT на дължина 2N, които могат да бъдат прилагани от
FFT алгоритъм на специално пригодени за реално оценяват данните.

В случай на корен-2 и корен-4 (или друга основа, например корен-3), тя е само за атомна единица в определени FFT алгоритъм. Това означава, че за корен-2 FFT алгоритъм на проблема (в твоя случай 1024 проби) в ръка е decomposed до определен етап алгоритъм само вземат под внимание специфичните 2 точки (образци), за да ги обработва заедно. Това е сърцето на FFT алгоритъм, т.е. вие разделят нападение на проблема на по-малки звено, което да намали изчисляване тежест.

В корен-4 FFT алгоритъм ние проблем е decomposed в атомна единица от 4 проби и др Доколкото знам, най-ефикасното FFT алгоритъм е с корен-2. Но в някои приложения хора трябва други корен да атакува проблем. Така например, ако броят на пробите, които да бъдат преработени е мощността на 3, а след това хората да имат нужда от корен-3 FFT алгоритъм. Въпреки това, до сега не съм сигурен защо хората все още използват корен-4 FFT, защото в действителност той е по-малко ефективна, отколкото корен-2 FFT, и освен това корен-4 FFT, могат да бъдат опростени в 2 корен-2 FFT.

Аз не съм много сигурен какво е вашата цел в своя дизайн. Но ако тя е за скорост, а след това корен-2 FFT алгоритъм е този, който ви е необходимо за извършване на DCT.

най-добър
Обратно към началото
View user's profile
mendozaulises

Присъединил се: 08 Март 2006
Подпомогнат: 7

Post 20 март 2006 година 19:34 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Благодарение mimomod,
Аз търся Radix-4 алгоритми, защото за N са с мощност от четири, Radix-4 алгоритми са бързо от корен-2 алгоритми. Това е просто, че повече resourceses са необходими, за да ги прилага. Аз търся алгоритъм развита директно, тъй като използвате FFT да изчисли DCT използва повече ресурси, отколкото с помощта на преки бърз алгоритъм.
В момента аз работя по Radix-2 алгоритъм го използва само числата 2 и 3 adders за изчисляване на 1024-точката трансформира. Въпреки това, този алгоритъм изисква 10 пеперуда етапи и 9 recombining етапа.
Ако използвате Radix-4 FFT, че вече е разработена, бих само необходимостта 5 пеперуда етапи и 1 лющене етап, това ще увеличи скоростта на leat два пъти, но той също използва 3 пъти повече ресурси, като алгоритъмът аз съм в момента използвате. Това, защото на измислени условия, които трябва да бъдат управлявани.

АЗ съм гледам за не-FFT бърз алгоритъм, който използва по-малко ресурси, отколкото FFT подход, но че то е бързо от сегашната алгоритъм съм използвате.

Благодаря за помощта ви.

Добавен след 7 минути:

Забравих, от Radix-2 алгоритъм съм в момента работи по е описана в приложената хартия.
Аз просто искам да знам е някой знае за развит корен-4 алгоритъм за изчисляване на DCT. Това да се сравнят предимствата и недостатъците на всеки алгоритъм, като се използват ресурси, време, за да изчисли един единствен 1024-точката трансформира и др
Обратно към началото
View user's profile
Google
AdSense

Post 20 март 2006 година 19:34 Обяви

Съжаляваме, но трябва да имате за вход, за да видите тази закрепване

Обратно към началото
mimomod

Присъединил се: 25 Януари 2006
Публикации: 109
Подпомогнат: 15

Post 21 март 2006 15:33 Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Здравей mendozaulises,

Да, ти беше прав и аз греша. След изкопаване ми учебник, наистина корен-4 алгоритъм е по-ефикасно, отколкото корен-2 алгоритъм, като се има предвид, че FFT е мощност от 4.

Ето една точка от един от моите texbook:

Броят на преразмножаване в IFFT могат да бъдат намалени още повече чрез използването на корен-4 алгоритъм. Тази техника се възползва от факта, че в четири точки IFFT, там са само преразмножаване от (1, -1 J,-J), което всъщност не е необходимо да бъдат изпълнени от пълно множител, а по-скоро с просто добавете или изваждате и преминаване на реални и въображаеми части, в случай на преразмножаване от J или-Дж. В корен-4 алгоритъм за преобразуване е разделено на броя на тези тривиално четири-точка се трансформира, и не-тривиално преразмножаване, само трябва да се проведат между етапите на тези fourpoint трансформира. По този начин, "Н"-точката FFT използвайки корен-4 алгоритъм изисква само (3 / Охлаждам N (log_2 (N-2)) комплекс преразмножаване, или фаза на ротации и Nlog_2 (N) комплекс допълнения. За 64-точката FFT, например, това означава 96 завъртания и допълнения 384, или 1,5 и 6 завъртания и допълнения на извадката съответно.

най-добър
Обратно към началото
View user's profile
zhangpengyu

Присъединил се: 28 юни 2004
Публикации: 177
Подпомогнат: 2

Post 26 май 2006 11:00 Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Има някои документи кажа детайла корен-4 алгоритъм и изпълнението?
Обратно към началото
View user's profile
sowmya005

Присъединил се: 20 Ноември, 2006
Подпомогнат: 1

Post 30 декември 2006 г 7:58 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация

Имам нужда от информация abt на FPGA архитектури за 1-D бързо IDCT.
може и да ми помогне, моля?
Обратно към началото
View user's profile
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Форуми -> Цифрова обработка на сигнали -> Radix-4 Бърза Cosine трансформация
Страница 1 от 1 Всички времена са GMT 2 Часа

Abuse | | Управление | | Модератори | | Подкрепете ни | | карта на сайта
Темата RSS