| Автор | Съобщение |
|---|
mendozaulises
Присъединил се: 08 Март 2006 Мнения: 58 Подпомогнат: 7
| 17 март 2006 20:55 Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| Аз съм се опитват да въведат 1024-точката DCT на FPGA. Засега имам само намерени Radix-2 покосяване в Честотен алгоритми, но аз се интересувам от Radix-4 алгоритми. Аз не искам да използвате FFT подход. Аз съм търсят алгоритми, разработени директно за DCT-II. Може ли някой да ми помогне?
С най-добри пожелания, |
|
| Обратно към началото | |
 |
mimomod
Присъединил се: 25 Януари 2006 Публикации: 109 Подпомогнат: 15
| 17 март 2006 22:45 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| Здравей mendozaulises,
Доколкото знам, FFT е алгоритъм за изчисляване трансформира (DFT, дискретни хня трансформира, дискретно косинус преобразуване, hartley трансформира, и т.н.)-бързо, отколкото ако използвате оригиналната формула на горепосоченото трансформира.
В действителност в много учебници, например "Вътре в FFT Black Box - серийни и паралелни бързо Фурие трансформира алгоритми 2000 - Chu, Елинор Чин-hwa - КРС Прес", който са изтеглили от ЕДА (?) За други връзки в Интернет, се отнасят бързо дискретно косинус преобразуване чрез FFT.
За да се обобщи, задачата на изчислителната един DCT от N-1 в реално оценяват данните елементи могат да бъдат осъществява чрез компютърни реална DFT на дължина 2N, които могат да бъдат прилагани от FFT алгоритъм на специално пригодени за реално оценяват данните.
В случай на корен-2 и корен-4 (или друга основа, например корен-3), тя е само за атомна единица в определени FFT алгоритъм. Това означава, че за корен-2 FFT алгоритъм на проблема (в твоя случай 1024 проби) в ръка е decomposed до определен етап алгоритъм само вземат под внимание специфичните 2 точки (образци), за да ги обработва заедно. Това е сърцето на FFT алгоритъм, т.е. вие разделят нападение на проблема на по-малки звено, което да намали изчисляване тежест.
В корен-4 FFT алгоритъм ние проблем е decomposed в атомна единица от 4 проби и др Доколкото знам, най-ефикасното FFT алгоритъм е с корен-2. Но в някои приложения хора трябва други корен да атакува проблем. Така например, ако броят на пробите, които да бъдат преработени е мощността на 3, а след това хората да имат нужда от корен-3 FFT алгоритъм. Въпреки това, до сега не съм сигурен защо хората все още използват корен-4 FFT, защото в действителност той е по-малко ефективна, отколкото корен-2 FFT, и освен това корен-4 FFT, могат да бъдат опростени в 2 корен-2 FFT.
Аз не съм много сигурен какво е вашата цел в своя дизайн. Но ако тя е за скорост, а след това корен-2 FFT алгоритъм е този, който ви е необходимо за извършване на DCT.
най-добър |
|
 |
mendozaulises
Присъединил се: 08 Март 2006 Мнения: 58 Подпомогнат: 7
| 20 март 2006 година 19:34 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| Благодарение mimomod, Аз търся Radix-4 алгоритми, защото за N са с мощност от четири, Radix-4 алгоритми са бързо от корен-2 алгоритми. Това е просто, че повече resourceses са необходими, за да ги прилага. Аз търся алгоритъм развита директно, тъй като използвате FFT да изчисли DCT използва повече ресурси, отколкото с помощта на преки бърз алгоритъм. В момента аз работя по Radix-2 алгоритъм го използва само числата 2 и 3 adders за изчисляване на 1024-точката трансформира. Въпреки това, този алгоритъм изисква 10 пеперуда етапи и 9 recombining етапа. Ако използвате Radix-4 FFT, че вече е разработена, бих само необходимостта 5 пеперуда етапи и 1 лющене етап, това ще увеличи скоростта на leat два пъти, но той също използва 3 пъти повече ресурси, като алгоритъмът аз съм в момента използвате. Това, защото на измислени условия, които трябва да бъдат управлявани.
АЗ съм гледам за не-FFT бърз алгоритъм, който използва по-малко ресурси, отколкото FFT подход, но че то е бързо от сегашната алгоритъм съм използвате.
Благодаря за помощта ви.
Добавен след 7 минути:
Забравих, от Radix-2 алгоритъм съм в момента работи по е описана в приложената хартия. Аз просто искам да знам е някой знае за развит корен-4 алгоритъм за изчисляване на DCT. Това да се сравнят предимствата и недостатъците на всеки алгоритъм, като се използват ресурси, време, за да изчисли един единствен 1024-точката трансформира и др |
|
 |
Google AdSense

| 20 март 2006 година 19:34 Обяви | | |
|
|
|
|
 |
mimomod
Присъединил се: 25 Януари 2006 Публикации: 109 Подпомогнат: 15
| 21 март 2006 15:33 Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| Здравей mendozaulises,
Да, ти беше прав и аз греша. След изкопаване ми учебник, наистина корен-4 алгоритъм е по-ефикасно, отколкото корен-2 алгоритъм, като се има предвид, че FFT е мощност от 4.
Ето една точка от един от моите texbook:
Броят на преразмножаване в IFFT могат да бъдат намалени още повече чрез използването на корен-4 алгоритъм. Тази техника се възползва от факта, че в четири точки IFFT, там са само преразмножаване от (1, -1 J,-J), което всъщност не е необходимо да бъдат изпълнени от пълно множител, а по-скоро с просто добавете или изваждате и преминаване на реални и въображаеми части, в случай на преразмножаване от J или-Дж. В корен-4 алгоритъм за преобразуване е разделено на броя на тези тривиално четири-точка се трансформира, и не-тривиално преразмножаване, само трябва да се проведат между етапите на тези fourpoint трансформира. По този начин, "Н"-точката FFT използвайки корен-4 алгоритъм изисква само (3 / N (log_2 (N-2)) комплекс преразмножаване, или фаза на ротации и Nlog_2 (N) комплекс допълнения. За 64-точката FFT, например, това означава 96 завъртания и допълнения 384, или 1,5 и 6 завъртания и допълнения на извадката съответно.
най-добър |
|
 |
zhangpengyu
Присъединил се: 28 юни 2004 Публикации: 177 Подпомогнат: 2
| 26 май 2006 11:00 Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| | Има някои документи кажа детайла корен-4 алгоритъм и изпълнението? |
|
 |
sowmya005
Присъединил се: 20 Ноември, 2006 Мнения: 62 Подпомогнат: 1 Местоположение: Индия
| 30 декември 2006 г 7:58 Re: Radix-4 Бърза Cosine трансформация | | |
|
| Имам нужда от информация abt на FPGA архитектури за 1-D бързо IDCT. може и да ми помогне, моля? |
|
 |